مدل سازی سه بعدی:
مدل سازی سه بعدی به معنای شبیه سازی یا بازسازی مدل کامپیوتری و دیجیتالی پروژه (کالا، محصول، خدمات) به وسیله کامپیوتر براساس یک نسبت مشخص و شبیه به پروژه واقعی (از نظر شکلی، فنی و عملکردی) است.
به زبان روزمره، مدلسازی سه بعدی یعنی ساخت مدلی سهبعدی از اشیاء زنده یا بیجان در محیط گرافیک رایانهای. شاید تا به حال چندان به این مساله توجه نکرده باشیم، اما بسیاری از ما در زندگی روزمرهٔمان زیاد با مدلهای سهبعدی سروکار داریم. انیمیشنهای سهبعدی، جلوههای ویژهٔ فیلمها و سریالها و بازیهای رایانهای سهبعدی بخشی از زندگی روزمرهٔ بسیاری از ما هستند که از مدلهای سهبعدی بسیاری تشکیل شدهاند. اما سرگرمی تنها کاربرد مدلهای سهبعدی نیست. در ادامهٔ این متن به این مساله میپردازیم که مدلسازی سه بعدی چه کاربردهایی در صنایع مختلف دارد و چگونه به بهبود و پیشرفت این صنایع کمک کرده است.
به عبارت دیگر مدل سازی سه بعدی به کاربر اجازه میدهد پروژههای گوناگون خود را قبل از ساخت و تولید و در دنیای واقعی، توسط کامپیوتر ایجاد و به صورت مجازی بررسی کند تا بتواند آن را از زوایای مختلف مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد و اصلاحات لازم را انجام دهد.
انجام این کار به خودی خود یک امتیاز عالی و ارزشمند برای کلیه طراحان صنعتی، معماری، گرافیک و همچنین هنرمندان، صنعتگران و تمامی مدیران پروژه و مهندسی است.
در مدل سازی سه بعدی از پروژه مورد نظر یک نمونه کامپیوتری ساخته میشود و در آن تمامی خصوصیات و جزئیات مطلوب پروژه برای مشاهده، بررسی، آموزش و نمایش نشان داده میشود.
از نظر زمان شبیهسازی میتوان مدل سازی سه بعدی یک پروژه را در سه دسته مختلف قرار دارد:
- مدل سازی سه بعدی قبل از تولید: این گروه از مدلهای سه بعدی دیجیتال، قبل از تولید یا ساخت پروژه آماده میشوند. به عنوان مثال به منظور بررسی بهتر یک بنای ساختمانی، تجهیزات صنعتی یا طلا و جواهر.
- مدل سازی سه بعدی همراه با انجام پروژه: گروه دیگری از مدلهای سه بعدی که موازی با عملکرد، استفاده و کاربرد پروژه به کار گرفته میشوند. مانند مدل سه بعدی از یک پالایشگاه که برای تسلط بهتر روی جزئیات آن ایجاد شده است و در سیستم دیسپچینگ و نظارت استفاده میشود.
- مدل سازی سه بعدی بعد از انجام پروژه: گروهی از مدلهای دیجیتال که بعد از به اتمام رسیدن عمر پروژه (تعطیلی یا تخریب) کاربرد دارند. مانند مدل سازی سه بعدی که از بناهای تاریخی و اشیاء باستانی (اهرام ثلاثه مصر، تخت جمشید و غیره) تهیه میشود.
طراحان، مهندسان و مدیران پروژه با کمک مدل های سه بعدی میتوانند ویژگی و خصوصیات مختلف پروژه را که در دنیای واقعی امکان بررسی آنها نیست را تحلیل کنند.
علاوه بر این آنها میتوانند توسط مدل سازی سه بعدی کامپیوتری قبل از اقدام به عمل برای انجام پروژه تجسم دقیقی از ماهیت پروژه در اختیار داشته باشند و جنبههای مختلف آن را بررسی کنند.
امروزه طراحان مدل سازی سه بعدی میتوانند توسط نرمافزارهای پیشرفته کامپیوتری قابلیتهای مختلف یک طرح را به خوبی نشان دهند که در ادامه مطلب به تعدادی از این نرمافزارها اشاره میکنیم.
مدلهای سه بعدی را میتوان جدا از نمایشگر کامپیوتر به وسیله ویدئو پروژکتور روی صفحات بزرگ به نمایش گذاشت و در جلسات، کنفرانسها و سمینارهای آموزشی آنها را توضیح داد.
علاوه بر این پرینترهای بزرگی در بازار وجود دارند که میتوانند مدل سه بعدی را با کیفیت بالا و در ابعاد بزرگ چاپ کنند تا از آن برای تبلیغات در فضای باز به شکل پوستر، بنر، بیلبورد و تابلوهای بزرگ در پروژهای مختلف صنعتی و ساختمانی استفاده کرد.
همانطور که از عنوان این متن میتوان حدس زد، تمرکز ما در اینجا بیشتر روی کاربردهای صنعتی مدلسازی سه بعدی است. با این حال، مدلهای سهبعدی کاربردهای بسیار متنوعی دارند که بد نیست اشارهٔ کوتاهی به برخی از آنها داشته باشیم. نرمافزارهای مدلسازی سه بعدی رایانهای شاخهای از نرمافزارهای CAD (مخفف computer-aided design به معنی طراحی به کمک رایانه) محسوب میشوند. این مساله را میتوان در نام بسیاری از اینگونه نرمافزارها (که نام CAD را به دوش میکشند) مشاهده کرد. در حال حاضر، نرمافزارهای مدلسازی سه بعدی بسیار زیادی وجود دارند که هر کدام مزایا و معایب خود را دارند و برای اهداف خاصی طراحی شدهاند. به عنوان مثال، Blender نرمافزاری رایگان و قدرتمند است که بیشتر برای ساخت انیمیشن و بازیهای رایانهای به کار میرود، 3ds Max و Maya بیشتر برای ساخت انیمیشن و جلوههای ویژهٔ فیلمها به کار گرفته میشوند یا مثلاً نرمافزار Marvelous Designer به طور خاص برای طراحی و شبیهسازی پوشاک طراحی شده است. همانطور که در بالا اشاره شد، تمرکز ما در این متن بیشتر روی کاربردهای صنعتی و مهندسی مدلسازی سه بعدی است. نرمافزارهای بسیار زیادی وجود دارند که به طور تخصصی برای این کاربردها طراحی شدهاند، اما در زیر به معرفی کوتاه دو نمونه از این نرمافزارها بسنده میکنیم. هدف تمام فناوریها بهتر یا سادهتر کردن زندگی برای تمام انسانها یا گروهی از آنها است. بدون شک نرمافزارهای مدلسازی سه بعدی زندگی را برای کاربرانشان راحتتر کردهاند. در زیر به برخی از مزیتهایی میپردازیم که نرمافزارهایی مانند AutoCAD و CATIA برای طراحان، معماران و مهندسان به همراه داشتهاند. یکی از بخش های مهم هر پروژه سه بعدی است. معمولاً از ما درخواست می شود که برای شرکت های مختلف و پروژه های مختلف، خدمات مدل سازی سه بعدی ارائه دهیم. مدل های سه بعدی به طور دقیق تر می توانند در طراحی های چاپی و همچنین پروژه های تعامل کاربری مورد استفاده قرار گیرند، آن هم موقعی که شما نیاز دارید چیزی را خلق کنید که نمی تواند به سادگی ایجاد شود. به بیان دیگر اگر به نمایی واقعی و دارای جزئیات از محصول خود از همه جهات دید نیاز دارید، نیاز به یک مدل ساز سه بعدی حرفه ای خواهید داشت. مدل های سه بعدی سفارشی ما می توانند یک راه حل موثر برای نمایش بهتر کار شما باشند. مواردی از خدمات مدل سازی سه بعدی که با موفقیت انجام داده ایم در قسمت گالری تصاویر موجود می باشد. کیفیت و مهلت زمانی هر دو عواملی هستند که در هر پروژه مدل سازی سه بعدی توسط ما مورد توجه قرار می گیرند. خدماتمان را طوری به شما ارائه می کنیم که نیازهای شما را برطرف کنند. بنا بر طبیعت ذاتی خدماتمان (آماده کردن یک مدل سه بعدی برای یک پروژه یا محصول جدید و ارائه نشده) تمام پروژه ها با در نظر گرفتن شرایط محرمانه آنها در نزد ما انجام می شوند. مدل های سه بعدی ارائه شده، در فرمت های مختلفی ارائه خواهند شد تا به راحتی بتوانید آنها را به کار برید و در تمام نرم افزارهای پیشرو سه بعدی و ارائه مطالب مورد استفاده قرار دهید.
کاربردهای مدلسازی سهبعدی
نرمافزارهای مدلسازی مهندسی
مزایای استفاده از نرمافزارهای مدلسازی مهندسی